Amb la col·laboració de disset entitats associades, des del CSC hem desenvolupat una eina que permet mesurar l'atenció farmacèutica centrada en la persona. Es tracta del qüestionari MAFIP, una guia d'autoavaluació amb la qual qualsevol organització sanitària pot determinar el grau en què els serveis farmacèutics s'orienten a la persona.
L'Hospital de Sant Pau, en col·laboració amb l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, ha iniciat, a la seva àrea de referència, el programa pilot "Codi Medicament", l'aplicació del qual ha demostrat reduir el nombre de reingressos hospitalaris a 30 dies. Aquest programa va ser presentat, ahir, en una jornada.
Els membres del Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, del qual el CSC forma part, van assistir ahir, 14 de desembre, al Ple monogràfic sobre salut mental. La primera intervenció va ser a càrrec de Mercè Torrentallé, activista en salut mental i vicepresidenta d'Obertament, qui va explicar, des de la seva vivència en primera persona, la realitat del col·lectiu de persones amb problemes de salut mental, les quals tenen greus dificultats en el seu entorn afectiu, laboral i en l'accés a l'habitatge, fet que es tradueix en taxes elevades de pobresa i vulnerabilitat.
El Consell Assessor del PAISS es va reunir, el passat 9 desembre, després de gairebé dos anys sense fer-ho, a conseqüència de la pandèmia. La Dra. Olga Vázquez, cap del Servei de Geriatria del Parc de Salut Mar, va assistir, en representació del CSC, a la trobada, l'objectiu de la qual era avançar en els treballs d'aquest organisme, per tal de crear la futura Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària.
Health Care Without Harm (HCWH), entitat de la qual el CSC és membre, ha publicat el document Medición y reducción de plásticos en el sector sanitario, amb l'objectiu de proporcionar claus per reduir l'impacte negatiu d'aquest residu, mitjançant la transformació de les pràctiques actuals i facilitant la transició a un model d'economia circular.
El CSC ha posat en marxa, enguany, un grup de treball de referents de Voluntariat, format per cinc entitats associades. Una de les fites que s'havia marcat aquest grup per al 2021 era realitzar una acció conjunta el Dia Internacional del Voluntariat, el 5 de desembre. Per aquest motiu, es va elaborar un vídeo d'agraïment a les persones voluntàries i a les organitzacions que impulsen els programes de voluntariat, així com de reconeixement a la seva contribució a l'assoliment dels ODS.
El Consorci de Salut i Social de Catalunya ha celebrat, el dijous 2 de desembre, la darrera sessió del Cicle de debats sobre Medicaments Innovadors: L'abordatge integral del pacient amb esclerosi múltiple. El vídeo complet ja està disponible.
Al web del CSC, podreu trobar la circular informativa 25.21 sobre les noves bases mínimes de cotització al Règim General de la Seguretat Social i la circular informativa 26.21 relativa a les cotitzacions a la Seguretat Social dels empleats públics a partir de l'1 de setembre de 2021.
Al butlletí d'aquest mes, trobareu quatre nous articles a l'apartat Recursos Humans al món, un article de la revista Observatori de Recursos Humans, que té per títol "Agilitzant l'aprenentatge a les organitzacions", i l'anàlisi del llibre 10 regles per comprendre el món. Per acabar, a l'apartat Unitat de Coneixement, s'aborda el tema dels mapes d'empatia.
El BOE núm. 293, de 8 de desembre, publica el Reial Decret 1076/2021, de 7 de desembre, pel qual es modifica el Reial Decret 773/1997, de 30 de maig, sobre disposicions mínimes de seguretat i salut relatives a la utilització, per part dels treballadors, d'equips de protecció individual.
Joan Vegué, fins ara president del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions i membre de la Comissió de Salut Mental del CSC, ha estat nomenat nou director del Pla director de salut mental i addiccions. Per la seva banda, Magda Casamitjana, directora del programa abordatge integral dels casos de salut mental d'elevada complexitat, és la nova directora del Pacte Nacional de Salut Mental. Des de CSC, els donem l'enhorabona i els encoratgem en les seves noves responsabilitats, des del compromís compartit d'entomar el repte d'una renovada estratègia de país en l'àmbit de la salut mental.
Ja està disponible l'Informe 2020 de l'Observatori de Mitjans i Salut Mental d'Obertament. Aquest any, el document analitza com s'utilitzen les paraules psicosi i esquizofrènia als mitjans de comunicació de Catalunya. Una de les principals conclusions del document és la forta vinculació que fa la premsa dels símptomes psicòtics amb conductes violentes.
The eHealth What If Forum, que enguany ha celebrat la seva primera edició, ha analitzat i posat en comú els canvis viscuts durant la pandèmia pel que fa a la salut digital. En tres sessions que apuntaven a diferents focus geogràfics (Espanya, Catalunya, Amèrica Llatina), diversos experts i actors del sistema van debatre entorn de la pregunta que plantejava aquest esdeveniment virtual organitzat per la UOC: "Què passaria si la digitalització accelerada per la Covid-19 ens permetés transformar els sistemes de salut?". Es poden recuperar les sessions aquí.
25 de gener - 22 de febrer II Congrés de Mediació en Salut >>més
30 agost - 2 de setembre XL Reunió anual de la Sociedad Española de Epdemiología (SEE) >>més
Publicacions oficials
DOGC
Resolució SLT/3590/2021, d'1 de desembre, per la qual es modifica la Resolució SLT/3512/2021, de 25 de novembre, per la qual s'estableixen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya i se n'aixeca la suspensió de l'eficàcia de determinats apartats.
Resolució SLT/3652/2021, de 7 de desembre, per la qual s'estableixen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.
ACORD GOV/195/2021, de 7 de desembre, pel qual es crea el Programa temporal de reforç per implementar les mesures extraordinàries per a la gestió dels fons Next Generation EU en l'àmbit dels drets socials.
BOE
Ordre HFP/1335/2021, de l'1 de desembre, per la qual es desenvolupa per a l'any 2022 el mètode d'estimació objectiva de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i el règim especial simplificat de l'Impost sobre el Valor Afegit.